Praha Jeruzalém

Na středečním setkání mezi izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a ruským prezidentem Vladimírem Putinem zopakoval Netanjahu odhodlání židovského státu odstranit íránskou vojenskou přítomnost poblíž svých hranic a rozhodně jednat vůči jakémukoli přelévání bojů ze Sýrie.

Od: AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se dnes v Moskvě setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem k rozhovorům zaměřeným na íránskou přítomnost v Sýrii – to je otázka, která by měla být vrcholem programu nadcházejícího summitu USA-Rusko.

Zatímco se v Kremlu ke společnému jednání sešli ruští a izraelští vůdci, do Moskvy také přicestoval vysoký íránský představitel, aby zintenzivnil své diplomatické úsilí směrem k Sýrii a to ještě před vrcholným setkáním Vladimíra Putina a Donalda Trumpa příští pondělí v Helsinkách.

Netanjahu podtrhl dobré vztahy mezi Ruskem a Izraelem a zdůraznil to, že mají klíčovou roli pro stabilizaci ve Středomoří.

„Každá taková návštěva je pro nás příležitostí společně jednat, pokusit se stabilizovat situaci v našem regionu a zvýšit bezpečnost a stabilitu,“ řekl Netanjahu. „Samozřejmě se zaměřujeme na Sýrii a Írán. Naše stanovisko je dobře známé – Írán musí opustit Sýrii – to pro vás není nic nového. „

Spojené státy i Izrael jsou znepokojeny z rostoucí vojenské přítomnosti Íránu v Sýrii, ten zde klíčově pomohl silám prezidenta Bashara Assada.

Izrael: rozhodně pro odchod Íránu ze Sýrie

Izrael opakovaně uvedl, že nedovolí Íránu ani jeho šiitským teroristickým skupinám, aby se v poválečné Sýrii natrvalo usadili.

Rusko, další z nejvyšších klíčových spojeneců Assada, varovalo, že by nebylo realistické očekávat, že se Irán ze země zcela stáhne.

Nedávno však došlo k náznakům vznikajícího kompromisu mezi klíčovými hráči.

Zprávy z médií naznačují, že na pondělním zasedání v Helsinkách by Putin a Trump mohli dosáhnout dohody, která by předpokládala nasazení syrských vládních sil podél hranice s izraelskou stranou na Golanských výšinách a stažení íránských sil a teroristických skupin Hezbollahu z této oblasti.

Zatímco Rusko i Írán poslaly do Sýrie své síly, aby podpořili brutální Assadův režim, jejich zájmy se ne vždy setkávají.

Rusko také udržuje dobré vztahy s Izraelem a prokázalo připravenost zohlednit i jeho bezpečnostní zájmy.

„Víme o vašich obavách, pojďme si o nich důkladně pohovořit,“ řekl Putin Netanjahuovi předtím, než byli novináři požádáni, aby opustili místnost.

Mezitím také ve středu Ali Akbar Velayati, vrchní poradce iránského nejvyššího vůdce Ayatolláha Aliho Chameneího, odjel do Moskvy, aby se zde setkal s Putinem.

Ke zdůraznění nestabilní situace poukázal Netanjahu na incident, který se udál také ve středu, kdy izraelská armáda sestřelila raketou Patriot dron, který ze Sýrie narušil izraelský vzdušný prostor.

„Budeme i nadále rozhodně jednat proti jakékoli expanzi a jakémukoli narušení izraelského území nebo vzdušného prostoru,“ řekl Netanjahu.

Dodal, že Izrael očekává, že Sýrie bude striktně dodržovat dohodu z roku 1974, která vymezila demilitarizovanou zónu podél hranic a omezila počet sil, které každá strana může mít ve vzdálenosti 25 kilometrů (15 mil) od zóny.

Ruský ministr obrany Sergej Shoigu ve středu v rozhovoru pro italské noviny Il Giornalepublished řekl, že Moskva doufá, že oba Izrael i Írán budou opatrní a vyhnou se vzájemnému poměřování sil.

„Použití jejich vojenských sil (v Sýrii) by nevyhnutelně vedlo k eskalaci napětí v celém regionu Blízkého východu,“ uvedl. „V tomto kontextu se spoléháme na mírové diplomatické prostředky, abychom vyřešili jakékoli rozdíly a očekáváme, že oba prokážou zdrženlivost.“

11.07.2018 11:40 Daniel Žingor140Zdroj: World Israel News

Klíčová slova