Praha Jeruzalém

Německo zprostředkovává dohodu o výměně pozůstatků dvou vojáků IDF a dvou izraelských občanů, vězněných v Gaze za propuštění teroristů Hamasu.

Od: World Israel News

Podle Al-Hayata je Německo „zapojeno“ do nepřímých jednání mezi Izraelem a Hamásem ohledně případné výměnné dohody, která by vedla k propuštění dvou duševně nemocných Izraelců, kteří cestovali do Gazy a pozůstatky dvou vojáků IDF.

Pozůstatky a civilní zajatci by měli být vyměněni za propuštění teroristů z Hamasu, kteří si odpykávají svůj trest v izraelských věznicích.

Vojáci IDF Hadar Goldin a Oron Shaul byli zabiti v akci během operace Ochranné ostří v roce 2014. EU uvedla, že Hamás porušuje lidská práva tím, že zadržuje jejich pozůstatky.

Dva izraelští civilisté, o nichž se říká, že jsou duševně nemocní – Avera Mengistu a Hisham al-Sayed – vstoupili do Gazy z vlastní vůle v roce 2014 a 2015.

Podle zdrojů, které hovořily s Al-Hayat, se německý mediátor Ernst Orlau, který byl zapojen do dohody Shalit v roce 2011, podílí na probíhajících jednáních.

Izrael propustil 1 027 teroristů z Hamasu výměnou za vojáka IDF Gilada Shalita. Někteří z nich se poté vrátili k terorismu.

Němečtí velvyslanci několikrát v plném utajení navštívili Gazu a setkali se s řadou vůdců Hamasu, kteří měli pověření s Izraelem jednat prostřednictvím třetí strany.

Zdroj uvedl, že kontakty a schůzky probíhají na dvou úrovních, nejprve skrze německé diplomatické zastoupení v Izraeli a Palestinskou samosprávu a za druhé prostřednictvím nového německého mediátora, který k tomu byl Berlínem pověřen.

Zdroje neuvedly žádné podrobnosti nebo stav ohledně pokroku v těchto jednáních.

Izrael a Egypt potvrdili zprostředkovatelskou roli Německa, ta zahrnuje také dohodu na podrobnostech i počtech vězňů.

Úkolem Egypta je „postarat se o“ dohodu a dohlížet na předání a výměnu zajatců, jak tomu bylo v případě dohody Shalit.

Izrael požaduje, aby byl stav těl vojáků znám ještě před zahájením vlastního vyjednávání, zatímco Hamas trvá na tom, že o nich nebudou poskytnuty žádné informace před propuštěním 54 vězňů, kteří byli během dohody Shalit Izraelem propuštěni a během následujících čtyř let znovu zatčeni.

Izrael a Německo v diplomatické krizi

Zdroje citované Al-Hayat také poznamenaly, že mezi Německem a Izraelem došlo k diplomatické krizi z důvodu incidentu na kontrolním stanovišti.

IDF asi před měsícem trvala na inspekci německého diplomatického vozidla na Erez Crossing na cestě z Gazy do města Ramallah.

Diplomatům, kteří byli na kontrolním stanovišti drženi asi tři hodiny, bylo řečeno, že inspekce se staly standardem pro všechny diplomatické mise poté, co francouzský diplomat před několika měsíci přes kontrolní stanoviště pašoval zbraně.

Němci trvali na odmítnutí prohlídky a rozhodli se vrátit do Gazy.

Německé ministerstvo zahraničí následně vyvinulo tlak na izraelské ministerstvo zahraničí, které instruovalo své bezpečnostní služby, aby mise mohla následující den opustit Gazu bez kontroly.

Německo se rozhodlo od tohoto incidentu nepovolit svým diplomatům, aby navštívili Gazu nebo se podrobili kontrole. Cílem bylo vyvinout tlak na Izrael.

Podle Al-Hayat Izrael „potřebuje“ německé vyjednavače v Gaze, aby dohodu zprostředkovali.

Ministr obrany Avigdor Liberman však v minulosti řekl, že Izrael nesmí opakovat „chybu“ dohody Shalit tím, že by za izraelské zajatce propustil teroristy, z nichž mnozí vrátí zpět k terorismu.

05.07.2018 08:20 Daniel Žingor127Zdroj: World Israel News

Klíčová slova