Praha Jeruzalém

Austrálie přerušuje přímou pomoc PA, protože má podezření, že se tyto peníze používají na podporu politického násilí.

Od: World Israel News a AP

Podle australských médií Ministryně zahraničí Julie Bishopová v pondělí uvedla, že Austrálie přestane dávat asi 7 milionů dolarů ročně Svěřeneckému fondu Světové banky pro obnovu a rozvoj Palestiny.

Austrálie uvedla, že ukončila přímou pomoc Palestinské samosprávě (PA), protože australské dary by mohly zvýšit schopnost samosprávy platit Palestince odsouzené za politicky motivované násilí.

PA vynakládá přibližně 300 milionů dolarů ročně na placení dávek pro Palestince, kteří se dopustili teroristických činů proti Izraelcům a rodinám těchto teroristů.

Bishopová řekla, že Austrálie snížila finanční prostředky pro Svěřenecký fond pro program obnovy a rozvoje Palestiny poté, co na konci května napsala PA, aby se chtěla ujistit, že australské financování nepůjde na palestinské zločince.

„Dne 29. května jsem napsala Palestinskou samosprávě, abych získala jistotu, že australské financování není používáno na pomoc Palestincům odsouzeným za politicky motivované násilí,“ uvedla Bishopová ve svém prohlášení.

„Jsem přesvědčena, že předchozí australské financování PA prostřednictvím Světové banky bylo použito tak, jak bylo plánováno.

Obávám se však, že při poskytování finančních prostředků PA vzhledem k jejím aktivitám je příležitost využít jejich vlastní rozpočet na činnosti, které by Austrálie nikdy nepodporovala.

Jakákoli pomoc poskytovaná Organizací pro osvobození Palestiny těm, kteří jsou odsouzeni za politicky motivované násilí, je urážkou australských hodnot a podkopává perspektivu smysluplného míru mezi Izraelem a Palestinci,“ dodala.

Biskupová řekla, že Austrálie nyní pošle podporu Humanitárnímu fondu OSN pro palestinská území, který poskytuje Palestincům přístup ke zdravotní péči, jídlo, vodu, lepší hygienu a dočasné ubytování.

02.07.2018 12:43 Daniel Žingor141Zdroj: World Israel News

Klíčová slova