Praha Jeruzalém

V pondělí večer prošel v Knessetu zákon požadující odpočet dotací Palestinské samosprávy PA za vyplácení platů teroristů.

Od: TPS

V pondělí večer prošel ve druhém a třetím čtení v Knessetu zákon, který vládě přikazuje ponížení plateb, které Izrael posílá PA o výši, které PA vyplácí jako „odškodné“ rodinám teroristů.

Poté, co zákon prošel v prvním květnovém čtení, prosil předseda vlády Benjamin Netanjahu, aby byla vládě dána větší volnost v tom, jestli a kdy sankce uplatnit, ta by se opírala o hlasování kabinetu. Nicméně verze zákona, která prošla, nutí vládu vždy kompenzovat tyto finanční prostředky.

V květnu ministerstvo obrany uvedlo, že PA vyplácí 1 miliardu NIS ročně jako odměnu za teroristické útoky.

Příjemcem těchto dávek je např. Omar al-Abed, odsouzený ke čtyřem doživotním trestům odnětí svobody za zavraždění tří rodinných příslušníků rodiny Salomonových v jejich domě v Neve Tzuf loni v červenci. Dostává od PA 1 400 NIS každý měsíc, přičemž dosud získal 12 200 NIS.

Další odsouzený vrah Abed Alhakis Aasi, který v únoru ubodal Itamara Ben Gala na křižovatce poblíž města Ariel, dostává od PA také 1 400 NIS měsíčně, to bude trvat první 3 roky, kdy bude ve vězení, potom tato částka vzroste podle platové stupnice PA.

Kdyby některý vězeň v izraelské věznici zemřel, tyto prostředky bude dále dostávat jeho rodina.

02.07.2018 11:45 Daniel Žingor130Zdroj: World Israel News

Klíčová slova