Praha Jeruzalém

Podle nedělního vydání Arab news,Hamas oznámil, že odmítne jakoukoli dohodu o vrácení pozůstatků vojáků IDF nebo dvou vězněných izraelských civilistů bez  rozsáhlého propuštění svých vězňů.

Od: TPS

Hamas odmítne jakoukoli dohodu o návratu dvou vězněných izraelských civilistů, stejně jako navracení pozůstatků vojáků IDF Sgt. Orona Shaula a poručíka Hadara Goldina, pokud to nebude součástí rozsáhlé výměny vězňů, informoval v sobotu londýnský Al-Shark Al-Awsat.

Arabsky píšící noviny citovaly zdroje Hamasu, které uvádí, že humanitární a politické otázky v Gaze musí být odděleny a že organizace odmítá spojovat řešení humanitární krize s tím, co nazývá „politickými řešeními“ a dodává, že propuštění izraelských civilistů a vydání těl vojáků jsou podmíněny tím, že Izrael propustí stovky vězňů.

Podle těchto zpráv byly Hamasu předloženy tři dohody, které se snaží řešit situaci v Gaze, přičemž dvě z nich obsahovaly propuštění Izraelců z vazby za humanitární obnovu v Gaze, otevření hraničních přechodů Gazy a umožnění dovozu veškerého zboží.

Hamas odmítl obě tyto dohody z důvodu, že je ochoten diskutovat o propuštění vězňů a navrácení těl pouze v rámci dohody, kdy by Izrael propustil jejich vězně.

Teroristická organizace také odmítla třetí návrh předložený zvláštním vyslancem OSN Nikolaym Mladenovem, kdy měl Hamas ukončit své nepřátelství vůči Izraeli jako náhradu za dodávky pohonných hmot do Gazy a otevření hraničních přechodů.

Podle těchto zpráv nazval Hamas všechny tři návrhy „neúplnými“ a dodal, že není ochotný jakkoli diskutovat o svých zbraních, pokud Izrael nezruší bezpečnostní blokádu Gazy.

01.07.2018 11:36 Daniel Žingor143Zdroj: World Israel News