Praha Jeruzalém

Z úcty k vládě D. Trumpa, která se zavázala podpořit izraelskou bezpečnost, bude Izrael brát vážně jakýkoli mírový návrh, řekl Bennett.

Od: World Israel News

Ministr školství Naftali Bennett vyjádřil opatrný pesimismus ohledně nového amerického mírového plánu a uvedl, že Izrael „bude studovat mírový plán z úcty k USA“.

V neděli, ještě před pravidelným zasedáním vlády, Bennett řekl: „v posledních dnech slyšíme o nějakém mírovém návrhu pro tento region, který by mohl přijít ze Spojených států. Budeme podrobně studovat každý návrh a bude to vyvedeno úctou ke Spojeným státům, které považují Izrael za svého strategického partnera.“

Bennett zdůraznil, že „budou trvat na zajištění bezpečnosti a národních zájmech státu Izrael.“

Senior poradce Jared Kushner a zvláštní vyslanec pro mezinárodní záležitosti Jason Greenblatt navštívili tento region minulý týden, aby vyvinuli úsilí k dosažení posunu v komplexním diplomatickém řešení.

V pátek se předseda vlády Benjamin Netanjahu setkal s Kushnerem a Greenblattem v Jeruzalémě.

„Týmy diskutovaly o pokroku v mírovém procesu, regionálním vývoji a bezpečnostní a humanitární situaci v Gaze“, uvádí prohlášení Netanjahuovy kanceláře.

Je očekáváno, že po návštěvách v Jordánsku, Egyptě a Saúdské Arábii, měli Greenblatt a Kushner poskytnout izraelskému premiérovi podrobnosti ohledně mírového plánu Spojených států, s cílem zahájit jednání s Palestinskou samosprávou (PA), která bojkotuje Trumpovu administrativu od okamžiku uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele v prosinci loňského roku a následného přesunu jejich velvyslanectví.

Zatímco Abbás opakovaně odmítl jakoukoli roli Washingtonu v tomoto mírovém procesu, Jordánský král Abdulláh II., který se ve středu setkal s Kushnerem a Greenblattem, prohlásil, že „USA hrají důležitou roli“ v budoucích rozhovorech mezi Izraelem a Palestinci.

Mezitím Nabil Abu Rudeineh, mluvčí prezidenta PA Mahmúda Abbáse, v sobotu prohlásil, že „americké myšlenky nebo dohody obejít pozici palestinského vedení v Jeruzalémě, jeho státnost a uprchlíky, povedou jen k neúspěchu.“

24.06.2018 08:19 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova