Praha Jeruzalém

Premiér Yildirim prohlásil, že Eurovize byla zmanipulována ve prospěch Izraele, aby se soutěž konala v Jeruzalémě a rozpoutala tak náboženskou válku.

Od: World Israel News 

V pátek řekl turecký premiér Binali Yıldırım, že izraelské vítězství v letošní zpěvácké soutěži Eurovision bylo uspořádáno tak, aby zajistilo, že příští soutěž bude probíhat v Jeruzalémě, a tak podpořilo mezináboženský konflikt.

„Letošní soutěž se stala velmi ideologickou. Tento rok vyhrál Izrael, aby mohla být poprvé uspořádána v Izraeli. Izrael zvítězil, i když nedostal dost hlasů, „řekl Yıldırım v turecké televizi Babala.

Yıldırım tvrdil, že pravidla pro hlasování byla změněna úmyslně tak, aby manipulovala s výsledky ve prospěch Izraele.

„Dělají to účelově, aby podpořili konflikt mezi náboženstvími. Izraelská zpěvačka není nejlepší. Izrael ví pouze, jak zabíjet, ne, jak zpívat, „řekl.

Neřekl přímo, kdo je „oni“ nebo kdo byl za údajným podvodem, ale zdá se, že z podvádění obviňuje Izrael.

V neděli v rozhovoru pro IDF Radio izraelský ministr pro energetiku Yuval Steinitz odmítl obvinění s tím, že „nestojí za odpověď“.

Izraelská Netta Barzilai získala v květnu 2018 cenu Eurovision Song Contest s chytlavou techno-taneční písní o posílení postavení žen.

25-letá účastnice porazila konkorenci 42 umělců z jiných zemí a získala extravagantní korunku vítěze ve velkém finále se svou písní „Hračka“.

Její vítězství – celkem pro Izrale čtvrté, ale první od roku 1998 – by mohlo znamenat, že další rok Eurovision Song Contest bude hostit Jeruzalém.

„Příště v Jeruzalémě!“ vykřikla Barzilai k divákům, když přijímala cenu.

Proti tvrzení Yidlrina, byla v Jeruzalémě soutěž Eurovision uspořádána už dvakrát a to v letech 1979 a 1999, bez jakýchkoli náboženských rozepří.

Izrael zatím nerozhodl o tom, kde tato soutěž proběhne příští rok. V úvahu připadá několik měst, která jsou považována za prestižní, a to včetně Jeruzaléma.

Turecko se účastní soutěže Eurovize od roku 2013, kdy tvrdilo, že se děje diskriminace ve prospěch velkých zemí Evropské unie.

17.06.2018 07:30 Daniel Žingor182Zdroj: World Israel News

Klíčová slova