Praha Jeruzalém

Během pátečního kázání se velký muftí v Jeruzalémě zaměřil na americkou administrativu a vznesl vážná obvinění v návaznosti k návštěvě amerických vyslanců Jareda Kushnera a Jasona Greenblatta.

Od: World Israel News 

Velký jeruzalémský muftí, Šejch Muhammad Hussein se, v pátečním plamenném kázání pro asi 90 000 věřících v mešitě Al-Aqsa na Chrámové hoře, zaměřil na amerického prezidenta Donalda Trumpa – tedy prezidentův mírový plán.

Hussein využil svátek Eid al-Fitr, označující konec Ramadánu, aby prohlásil, že dosud nezveřejněný plán D. Trumpa je „nespravedlivý a má za cíl likvidovat palestinskou věc“, informoval Times of Israel.

Zatímco Trump charakterizoval dohodu jako „konečné vypořádání“, Palestinci tento plán opakovaně odsoudili, i když ho doposud neviděli.

Příští týden do regionu přiletí zvláštní poradce Bílého domu Jared Kushner a americký vyslanec pro Blízký východ Jason Greenblatt, aby diskutovali o zavedení plánu.

Jejich vyhlídky však vypadají dost ponuře. Palestinská samospráva zachovává moratorium pro jakýkoli kontakt s Washingtonem, aby se pokusila potrestat USA za přesun jejich velvyslanectví do Jeruzaléma. Od oznámení tohoto kroku Palestinci tvrdí, že jsou USA jako mírový zprostředkovatel diskvalifikovány.

Podle nedávných zpráv Channel 10 je americký tým, navzdory, že se k tomu palestinští představitelé nijak nechystají, otevřený k setkání s palestinskou stranou a je odhodlán být ve svých jednáních s Izraelci a Palestinci nestranný.

„Naším mírovým plánem nebude plán Netanjahua. Bude to plán férový, vyvážený, realistický a pro tuto situaci vhodný, „citovala zpráva Channel 10 americká oficiální místa.

15.06.2018 19:07 Daniel Žingor254Zdroj: World Israel News

Klíčová slova