Praha Jeruzalém

V úterý po týdnech žhářských útoků heliovými balóny oznámil Izrael, že sníží dodávky plynu do pásma Gazy.

Od: TPS a World Israel News

„Hamás zneužívá zdravotní systém Gazy nejvíc opovrženíhodným a nejcyničtějším způsobem,“ řekl v úterý ráno během návštěvy ředitelství divize Gaza ministr obrany Avigdor Liberman.

„Hélium, které dodáváme do nemocnic pro jejich zdravotnické vybavení, primárně pro použití v MRI skenerech, používá Hamás k tomu, aby vysílali balóny k zapálení našich polí,“ řekl Liberman.

V souladu s komentáři ministra Libermana potom koordinátor vládních aktivit na území, generálmajor Kamil Abu Rokon, zakázal dovoz hélia do pásma Gazy.

V rámci násilných nepokojů vedených Hamásem, které začaly koncem letošního března, začali Palestinci k balónům připojovat zápalná zařízení a vysílat je na území Izraele. Teroristé založili pomocí této metody stovky požárů, které zasáhly izraelskou zemědělskou půdu a přírodní rezervace a způsobily tak škodu přesahující 5 milionů NIS.

Generálmajor Rokon varoval, že pokud teroristické skupiny z Gazy budou i nadále používat héliový plyn k útokům na Izrael, IDF zakáže veškeré dodávky helia hned při vstupu do této pobřežní enklávy.

„Svržení Hamásu by zlepšilo situaci v Gaze“

Humanitární situace v pásmu Gazy by se zlepšila, pokud by její občané svrhli vládu Hamásu, prohlásil Liberman.

„Rád bych vyslal zprávu lidem z Gazy,“ řekl Liberman. „Stali jste se rukojmími Hamásu. „Vašim dětem můžete vytvořit mnohem lepší budoucnost. Můžete získat veškerou humanitární, ekonomickou a civilní pomoc, ale nejdřív musíte vykopnout Hamás.“

Liberman, který přišel poblahopřát generálmajoru Herzi Halevimu k převzetí postu náčelníka jižního sektoru, dodal, že dokud bude Gazu spravovat Hamás, „prostě neexistuje šance na koexistenci, spolupráci a lepší budoucnost pro její obyvatele“.

Ministr obrany nicméně také uvedl, že pokud by Gazané vyvinuli tlak na svou vládu, vrátili těla dvou zabitých izraelských vojáků a dva izraelské civilisty, kteří neúmyslně vstoupili do Gazy a o kterých věří, že jsou drženi touto organizací a stále naživu, potom „otevře okno a zajistí humanitární a ekonomickou pomoc všem obyvatelům Gazy. „

12.06.2018 14:51 Daniel Žingor210Zdroj: World Israel News

Klíčová slova