Praha Jeruzalém

Dánský parlament bude diskutovat o minimálním věku 18-ti let pro nelékařské obřízky.

Od: JNS

Zákonodárci v Dánsku budou diskutovat o opatření k zákazu obřízky pro děti do 18-ti let poté, co jim byla předložena petice s více než 50 000 podpisy.

„Jsem opravdu potěšena. Je to pro nás skvělý den,“ uvedla Lena Nyhusová, která je hlavní hnací sílou skupiny za Neporušené Dánsko, která stojí za peticí, uvedl The Copenhagen Post.

Petice, která cituje Úmluvu OSN o právech dítěte, požaduje šest let vězení pro osoby provádějící obřízku u chlapců mladších 18-ti let, pokud k tomu neexistuje lékařský důvod, informovala AFP.

Podle dánského práva mohou občané požadovat, aby parlament zákonem projednal otázku, ke které se shromáždí požadovaných 50 000 podpisů. Zatímco 83% Dánů podporuje tuto věkovou hranici, petice bude čelit obtížnému souboji v parlamentu, protože žádná z dánských většinových stran tuto otázku nijak zvlášť nepodporuje.

Židovská komunita v Dánsku vznesla námitky proti této petici a uvedla, že tu obřízku praktikuje bez problémů více než 400 let.

Začátkem tohoto roku také Island zvažoval zákaz obřízky. Tento návrh však byl pozastaven díky opozici zákonodárců a mezinárodních protestů.

03.06.2018 21:26 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News

Klíčová slova