Praha Jeruzalém

Majitel fotbalového klubu Chelsea v Londýně přichází do Tel Avivu a získal izraelské občanství, čímž se stal nejbohatším člověkem v zemi.

Od: World Israel News 

V pondělí ráno přistál rusko-židovský miliardář Roman Abramovič, majitel fotbalového klubu Chelsea, jako imigrant na letišti Bena Guriona.

Nyní je nejbohatším Izraelcem. Britský tisk odhaduje hodnotu jeho majetku na 12,5 miliardy dolarů. Forbes říká, že má čistou hodnotu 11,5 miliardy dolarů.

„Roman Abramovič přišel na izraelské velvyslanectví v Moskvě jako každá jiná osoba. Podal žádost o povolení k přistěhovalectví, jeho doklady byly prověřeny podle Zákona o návratu a byl uznán způsobilým, „uvedl mluvčí ministerstva vnitra v novinách Channel 10.

Podle Globes je 51 letý Abramovič majitelem Varsano boutique hotelu v módní čtvrti Neve Tzedek v Tel Avivu, a ten teď proměňuje ve svůj izraelský domov. Tento hotel koupil od manžela slavné herečky Gal Gadoty.

„Ačkoli je častým návštěvníkem Izraele, není zcela jasné, zda bude Abramovič v zemi trávit více času, nebo zda bylo přijetí občanství jen zlomyslným krokem proti britskému odmítnutí mu udělit vízum,“ uvedl Globes.

Abramovič má úzké vazby s ruským prezidentem Putinem. Londýn údajně odmítl tomuto magnátovi prodloužit vízum kvůli diplomatickému rozporu s Moskvou.

V lednu informoval Jerusalem Post, že Abramovič je zakládajícím donorem Univerzity nového centra pro nanovědy a nanotechnologie v Tel Avivu, která má být otevřena v roce 2020. V roce 2015 uzavřel závazek dotovat tento projekt ve výši 30 milionů dolarů, ale udělal to pod skrytou identitou.

Abramovič také investoval do více než tuctu izraelských startupů.

30.05.2018 12:03 Daniel Žingor129Zdroj: World Israel News

Klíčová slova