Praha Jeruzalém

Dlouholetý ministr Likudu napadl EU za „hořkost“ a „pokrytectví“ poté, co Evropané kritizovali izraelské zacházení s aktivisty za lidská práva.

Od: World Israel News

Ve středu ministr pro energetiku Yuval Steinitz uvedl, že Evropská unie může „jít do pekel“, čímž vystupňoval již dříve napjatý stav mezi řadou evropských zemí a Izraelem.

Steinitz tak reagoval na požadavek EU, aby Izrael vyšetřil incident z minulého týdne, při kterém byl zraněn arabský aktivista za lidská práva, údajně v policejní vazbě, poté, co demonstroval ve prospěch nepokojů organizovaných Hamásem podél hraničního plotu s Gazou.

„To je vrchol hořkosti a pokrytectví,“ řekl Steinitz v rozhovoru pro Radio 103FM. „Jedná se o stejnou Evropskou unii, která se podbízí Íránu a pomáhá mu vypořádat se s americkými sankcemi.

„Írán popravuje a mučí homosexuály, potlačuje práva žen, podporuje terorismus a Assadův režim, který používá chemické zbraně na vlastní lidi. „

„No a teď si (EU) vybrala nás? Nás, stát, který dodržuje zákony… “ dodal Steinitz a dále poznamenal, že Izrael již dávno vyšetřuje případ Jafara Faraha, ředitele palestinské nevládní organizace pro lidská práva Mossawa.

Farah prohlásil, že tím, jak ho policista při jeho zatčení napadl, mu zlomil nohu. Policista, který se podílel na incidentu, který skončil Farahovým zraněním, dnes ráno vypovídal před státním zástupcem odboru policejního vyšetřování.

EU vs. USA

Kromě požadavku na vyšetřování okolností Farahova bití EU požádala Izrael, aby nedeportoval místního ředitele Human Rights Watch Omara Shakira.

EU kritizuje kroky Izraele k ochraně jejich hraničního plotu před tisícovými nepokoji Gazanů, včetně ozbrojených teroristů Hamásu a Islámského džihádu.

EU také odmítla odstoupení Trumpovy administrativy z dohody o jaderných zbraních s Íránem a jejího požadavku, aby Írán čelil novým sankcím, pokud nebude splňovat seznam požadavků USA. Izrael silně podporuje Trumpovu vládu v jejím jednání s Íránem, tak jak tento týden uvedl ve své řeči americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

USA mezitím podpořily právo Izraele na obranu svých hranic a zdržely se zasahování do izraelského vyšetřování incidentu Farah nebo izraelského rozhodnutí ohledně vykázání Shakira.

Steinitz není sám

V úterý ministr veřejné bezpečnosti Gilad Erdan odmítl prohlášení EU a nazval ji „předpojatým a obsesivním orgánem“.

„Stát Izrael, jediná demokracie na Blízkém východě, nepotřebuje morální varování od předpojatého a obsedantního orgánu, jakým je Evropská unie,“ řekl Erdan.

„Kampaň perzekuce smíšené s pokrytectvím proti Izraeli a pokusy očernit jeho jméno, je odsouzena k neúspěchu. Navrhuji EU, aby se nezasahovala do vnitřních záležitostí státu Izrael, „dodal ministr.

23.05.2018 11:06 Daniel Žingor345Zdroj: World Israel News

Klíčová slova