Praha Jeruzalém

„Děti těch, kteří byli v koncentračních táborech během druhé světové války vystaveni všem druhům mučení, nyní napadají Palestince metodami, které by nacisty zahanbily,“ řekl prezident Turecka.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v pátek zopakoval své urážky Izraeli, když přirovnal kroky IDF, během násilí minulého týdne na hranici mezi Izraelem a Gazou, s tím, co udělali nacisté Židům během holocaustu.

„Děti těch, kteří byli v koncentračních táborech během druhé světové války vystaveni všem druhům mučení, nyní napadají Palestince metodami, které by nacisty zahanbily,“ řekl v pátek na mimořádném zasedání 57-členné Organizace islámské spolupráce, kterou svolal v reakci na násilné nepokoje vedené Hamásem, a které, podle zdravotních zařízení v Gaze, skončily smrtí 62 Palestinců.

„Otevřeně a jasně říkám, že to, co dělá Izrael, je banditství, brutalita a státní teror,“ dodal a ignoroval tím středeční přiznání vedoucího představitele Hamásu Salavy Bardawila, že 50 z 62 zabitých bylo členy jeho teroristické organizace a další tři byli členy Islámského džihádu.

Nebylo to poprvé, co turecký vůdce provedl takovéto srovnání. V roce 2014 během izraelské operace „Ochranné ostří“ namířené proti Hamásu, který v té době vystřeloval desítky raket přes hranice na Izrael, Erdogan řekl: „Ti, kteří dnem i nocí odsuzují Hitlera, předehnali Hitlera v jeho barbarství.“

V listopadu 2017, v rozhovoru pro Israeli news, odmítl vzít zpět tato slova zpět a řekl: „Nesouhlasím s tím, co udělal Hitler, a nesouhlasím s tím, co udělal Izrael v Gaze.“

„Nemá smysl srovnávat a ptát se, kdo je víc barbarský,“ řekl Erdogan.

Teď před volbami Erdogan tvrdě bojuje proti Izraeli

Před volbami v Turecku, od kterých se očekává, že v nich zvítězí, se zdá, že Erdogan přitvrdil svou rétoriku proti Izraeli, zjevně ve víře, že to zlepší jeho obzaz.

Kromě nacistických připomínek Erdogan uvedl, že přezkoumá ekonomické a obchodní vztahy s Izraelem a vyzval ostatní islámské země, aby potvrdily nedávné rozhodnutí požadující ekonomické sankce proti jakékoli zemi, která následuje USA v přesunu jejich velvyslanectví do Jeruzaléma nebo uznává Jeruzalém jako hlavního město Izraele.

Vztahy mezi Izraelem a Tureckem se dramaticky zhoršily v důsledku střetů minulého týdne na hranici mezi Izraelem a Gazou, při nichž byly zabity desítky Palestinců, což vedlo k diplomatickému rozkolu, kdy byli oboustranně vyhoštěni či staženi velvyslanci a generální konzulové obou zemí.

Erdogan mluvil s novináři, když v neděli odlétal z Bosny a Hercegoviny zpět do Turecka a řekl, že členové Organizace islámské spolupráce, které v současné době Turecko předsedá, by měli následovat usnesení a potrestat země, které uznají Jeruzalém za hlavní město Izraele. OIC rovněž vyzval své členské státy a mezinárodní společenství, aby bojkotovali produkty z izraelských komunit v Judsku a Samaří.

22.05.2018 09:36 Daniel Žingor166Zdroj: World Israel News

Klíčová slova