Praha Jeruzalém

S pohledem upřeným na Írán vláda D. Trumpa a arabské státy společně uvalili sankce vůči jednotlivcům Hizballáhu.

Od: World Israel News a AP

Spojené státy a některé země Perského zálivu zavedly nové protiteroristické sankce proti teroristické organizaci Hizballáh podporované Íránem a zvyšují tak tlak v boji s globálními finančními sítěmi.

Americké ministerstvo financí ve středu uvedlo, že Katar, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty (SAE) a další země v Perském zálivu uvalili sankce vůči vůdcům Hizballáhu. Sankce jsou koordinovány partnerským uskupením Spojených států v Perském zálivu TFTC (Terrorist Financing and Targeting Center), které bylo založeno letos v květnu.

Těmito sankcemi bylo zasaženo deset členů Hizbulláhu, včetně generálního tajemníka Hassana Nasrallaha a jeho zástupce Naima Qassemema.

Státy Perského zálivu se také zaměřily na čtyři výbory teroristické skupiny a nařídily zmrazení aktiv a bankovních účtů konkrétních fyzických osob, uvedla oficiální zpravodajská agentura Saúdské Arábie.

Liga arabských států označila Hizballáh za teroristickou organizaci v listopadu roku 2017.

Většina činitelů Hizballáhu již byla pod těžkými americkými sankcemi, takže akce budou mít jen omezené praktické důsledky v samotných USA. Po odstoupení od jaderné dohody s Íránem minulý týden se Trumpova administrativa se zaměřila na hnutí Hizballáh v Libanonu, aby tak zvýšila tlak na jejich ochránce Írán.

Ministr zahraničí Mike Pompeo zdůraznil odhodlání vlády D. Trumpa spolupracovat se všemi zeměmi Perského zálivu, aby se tím zajistilo, že sankce budou „plně prosazovány“ a aby se zabránilo tomu, že finanční systémy těchto zemí budou využívány teroristy, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

17.05.2018 18:36 Daniel Žingor134Zdroj: World Israel News