Praha Jeruzalém

Palestinský vůdce se, údajně pod silným diplomatickým tlakem, omluvil za své antisemitské výroky.

Od: AP a World Israel News

Palestinský prezident Mahmúd Abbás se omluvil po projevu, který přednesl Palestinskému národnímu shromáždění tento týden, a který byl všeobecně odsouzený jako antisemitský.

Abbás v něm řekl, že to bylo „sociální jednání“ Židů, včetně půjčování peněz, které v Evropě způsobilo nenávist vůči nim. Řekl také, že neexistuje žádný historický „základ pro židovskou domovinu“.

Tato jeho řeč vyvolala kritiku po celém světě, s tím že Abbás zopakoval antisemitské stereotypy a ignoruje hluboké židovské historické spojení se svatou zemí. New York Times ho vyzval, aby odstoupil.

Palestinští představitelé tvrdí, že Abbás byl pod silným diplomatickým tlakem, aby se omluvil. Tito úředníci mluvili pod podmínkou anonymity, protože nejsou oprávněni komunikovat s médii.

Palestinská tisková agentura Wafa citovala Abbáse, jak v pátek uvedl, že „pokud by se kvůli jeho prohlášení cítil někdo být uražen… speciálně pokud by to byli lidé židovské víry, omlouvám se jim. „

„Odsuzuji holokaust, což byl nejhorší zločin v lidských dějinách,“ dodal Abbás.

„Rád bych chtěl všechny ujistit, že nebylo mým úmyslem to takto udělat a zopakovat svůj plný respekt k židovské víře, stejně jako i k jiným monoteistickým vyznáním,“ řekl.

04.05.2018 20:26 Daniel Žingor123Zdroj: World Israel News

Klíčová slova