Praha Jeruzalém

„Je načase, aby Palestinci přijali předložené návrhy a souhlasili s tím, že přijdou a sednou si k jednacímu stolu nebo ať ztichnou a přestanou si stěžovat,“ řekl Saudský korunní princ Mohammed Bin Salman.

Od: World Israel News

Saudský korunní princ Mohammed Bin Salman řekl, že by palestinské vedení mělo přijmout mírové plány navržené USA nebo zastavit stěžování si a že arabský svět ztratil zájem o takzvanou palestinskou otázku.

Podle zprávy amerického zpravodajského webu Axious, na schůzce za zavřenými dveřmi s vedoucími židovských organizací v březnu v New Yorku, Bin Salman tvrdě kritizoval palestinského vůdce Mahmúda Abbáse a diplomatická jednání palestinců za posledních 40 let. Tato zpráva se odkazovala na diplomata izraelského konzulátu v New Yorku a tři další zdroje – izraelské i americké – kteří byli o tomto setkání informováni.

Podle zprávy Saúdský korunní princ řekl židovským vůdcům, že „v posledních několika desetiletích palestinské vedení ztrácelo jednu příležitost za druhou a odmítlo všechny mírové návrhy. Je načase, aby Palestinci přijali předložené návrhy a souhlasili s tím, že přijdou a sednou si k jednacímu stolu nebo ať ztichnou a přestanou si stěžovat. „

Poznamenal také, že palestinská otázka nebyla nejvyšší prioritou pro saúdskou vládu či saúdské veřejné mínění, když uvedl, že Saúdská Arábie má „mnohem naléhavější a nejdůležitější otázky k řešení“, jako například konfrontace iránské agresivní expanze na Blízkém východě.

Při urovnávání tvrdé kritiky Palestinců Ben Salman připustil, že aby Saúdská Arábie a další arabské státy normalizovaly vztahy s Izraelem, muselo by být dosaženo alespoň nějakého pokroku v izraelsko-palestinském diplomatickém procesu. Nevyžadoval však odsouhlasení finálního stavu vzájemné dohody.

Vysocí izraelští úředníci, včetně předsedy vlády Benjamina Netanjahua, často mluví v obecných termínech o vznikajících diplomatických vztazích mezi Izraelem a sunnitskými arabskými státy, zejména Saúdskou Arábií.

Axious citoval zdroj, který informoval o schůzce, že účastníci byli ohromeni, když slyšeli poznámky saudského prince k palestinské otázce. „Někteří doslova spadli ze židlí,“ uvedl zdroj.

Tyto zprávy přichází na základě informací, že vláda D. Trumpa dokončila návrh nového mírového plánu a diskutuje o tom, jak a kdy jej spustit.

Palestinci bojkotují Washington od Trumpova uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele v prosinci 2017.

30.04.2018 19:12 Daniel Žingor270Zdroj: World Israel News

Klíčová slova