Praha Jeruzalém

Na své první cestě do zahraničí jako americký státní tajemník přijíždí Mike Pompeo do Saúdské Arábie ve snaze získat podporu pro tvrdší postoj k Iránu.

Autor: Matthew Lee, AP

V sobotu přiletěl americký státní tajemník Mike Pompeo do Saúdské Arábie, což je jeho první zastávka na jeho návštěvě Blízkého východu. Oficiální místa prohlašují, že požádá evropské a jiné národy, aby uvalily další sankce proti Iránu.

Pompeo přiletěl do saúdského hlavního města krátce poté, co Houthiové – iránští povstalci v Jemenu uvedli, že vystřelili osm balistických střel na Jizan – město na jihu Saúdské Arábie.

Ředitelství saudské civilní obrany uvedlo, že šrapnel při útoku zabil jednu oběť a poškodil dva domy. Dále uvelo, že čtyři rakety byly sestřeleny královskými vojenskými jednotkami.

Vyšší úředníci cestující s Pompelem obviňují Irán z pašování raket do Jemenu. Řekli, že tento incident zdůraznil důležitost snahy Trumpovy administrativy bojovat proti Iránem podporované agresi v tomto regionu. Irán podpořil povstání Houthijů v Jemenu a pomáhá jednotkám syrského prezidenta Bashara Assada bojovat proti postalcům v Sýrii.

Pompeo plánuje uskutečnit rozhovory se saúdským králem, korunním princem a ministrem zahraničí. V neděli po odletu ze Saúdské Arábie, než Pompeo ukončí svou první cestu do zahraničí jako nejvyšší diplomat USA, bude pokračovat do Izraele a Jordánska.

Úředníci prohlásili, že iránské střely dlouhého a středního doletu musí být včleněny jako součást potenciálního prodloužení jaderné dohody s Iránem, od níž prezident Donald Trump hrozí odstoupit.

Úředníci prohlásili, že Pompeo vyzve ostatní národy, aby uvalily tvrdší sankce proti iránskému lidu, podnikům a vládním agenturám zapojeným do vývoje raket. Řekli, že také zdůrazní závazek USA vůči obraně Saúdské Arábie, Izraele a svých dalších přátel a partnerů v regionu.

Katar na cestě

Úředníci cestující s Pompeem uvedli, že bude také upozorňovat na Trumpovu obavu ohledně zuřivého sporu mezi Katarem na jedné straně a partnery Rady pro spolupráci v zálivu – tedy Saúdskou Arábií, Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty na straně druhé.

Spor, podle úředníků, brání jednotnému úsilí konfrontovat rostoucí asertivitu Iránu a dává mu prostor pro rozšířování svého vlivu.

Pompeo bude také tlačit na Saudy, aby více přispěli ke stabilizačnímu úsilí na území v Sýrii, které bylo nedávno osvobozeno od ISIS.

Úředníci nebyli oprávněni veřejně komentovat Pompeovy schůzky se saúdskými vůdci a mluvili pod podmínkou anonymity.

V pátek v Bruselu na schůzce ministrů zahraničních věcí NATO, což byla první zastávka na jeho cestě, Pompeo zopakoval Trumpův závazek odstoupit od Iránské dohody, pokud by pozice USA v ní nebyla výrazně posílena. Řekl, že je „nepravděpodobné“, že by USA v dohodě zůstaly, pokud by tato nebyla revidována.

„Při absenci korekcí, při absenci překonání nedostatků této dohody, je nepravděpodobné, že bychom v ní v květnu zůstali,“ řekl Pompeo.

Trump stanovil konečný termín na 12. května, k rozhodnutí, jestli USA odstoupí od jaderné dohody s Iránem – to se zdá být, i přes velké tlaky z evropských zemí a dalších stran, pravděpodobné.

O dva dny později plánují USA otevřít své nové velvyslanectví v Jeruzalémě.

Při této cestě se Pompeo také setkává s nejistotou ohledně Trumpovy politiky v Sýrii, která se pohybuje mezi rychlým a obecným stažením amerických sil z této země a zanecháním trvalé stopy, která by odradila Irán od dokončení pozemního mostu z Teheránu do Bejrútu.

28.04.2018 10:57 Daniel Žingor145Zdroj: World Israel News

Klíčová slova