Praha Jeruzalém

Mají Židé v Evropě skrývat svou identitu, aby se vyhnuli antisemitským útokům?

Od: World Israel News a AP

Po útoku na dva mladé muže milulý týden vyzval hlavní židovský vůdce v Německu Židy, kteří navštěvují velká města v zemi, aby se zdrželi nošení kipy (jarmulky).

Nejnovější útok v Berlíně na izraelského Araba s kipou, potvrdil v osobě 19-ti letého syrského žadatele o azyl, podezření o vzrůstajícím antisemitismu v Německu.

Josef Schuster, šéf německé Ústřední rady židovské obce, řekl v úterý televizi Radioeins, že nošení kipy je principiálně správné, ale osobně nedoporučuje „aby kipa byla nošena veřejně ve velkých městských aglomeracích v Německu „. Doporučuje „nošení baseballové čepice, nebo něčeho jiného, ​​k zakrytí hlavy.“

Schuster před třemi lety také doporučoval, aby Židé nenosili kipu místech s velkou muslimskou populací. Zdůraznil však, že antisemitské nálady se šíří i mimo imigrantskou komunitu.

Schusterův pokyn vyvolal zuřivou debatu.

Aviv Zonabend, náměstek primátora Toulouse ve Francii, uvedl, že výzva Schustera je relevantní pro všechna evropská města, nejen ta německá.

V úterý v rozhovoru pro IDF Radio řekl, že „budoucnost židovského národa v Evropě je ztracena.“ Toulouse je dějištěm několika protižidovských útoků, většinou spáchaných muslimy.

Předseda evropské židovské asociace Rabbi Menachem Margolin se postavil proti této výzvě a řekl, že zatímco situace pro evropské Židy je „náročná“, odstranění kipy z veřejného prostoru by dalo antisemitům vítězství a „samotné nošení kipy by se obrátilo v akt provokace, který volá po reakci. „

„Nenošení kipy v důsledku strachu z antisemitismu je ve skutečnosti naplnění vize antisemitů v Evropě,“ uvedl ve svém prohlášení.

Margolin vyzval Schustera, aby stáhl své prohlášení.

Na protest proti nedávným antisemitským útokům v Německu ve čtvrtek vyjedou tisíce Němců do ulic Berlína s kipami na hlavách. Pochod organizuje židovská komunita v Berlíně.

„Tento neuvěřitelný útok, který se stal ve městě, které kdysi sloužilo jako sídlo nacistické vlády, nám připomíná, že antisemitismus stále žije a daří se mu,“ uvedl Světový židovský kongres (WJC)

WJC také spustil online kampaň vyzývající uživatele ke sdílení obrázků s nápisem „Ich Bin Jude“, což znamená „Jsem Žid“.

WJC vyzval k solidaritě se světovým židovstvím, neboť to může zastavit antisemitismus kdekoli a kdykoli. „

25.04.2018 06:17 Daniel Žingor541Zdroj: World Israel News

Klíčová slova