Praha Jeruzalém

Předseda vlády Netanjahu spolu s několika dalšími vysoce postavenými izraelskými představiteli vyjádřil souhlas se spojeneckým zásahem syrských cílů po posledním chemickém útoku v tomto válkou roztrhaném národě.

Od: World Israel News

Na základě cílených leteckých útoků, které zahájila koalice amerických, britských a francouzských sil, v sobotu nabídl izraelský předseda vlády Benjamin Netanjahu podporu Izraele.

Netanjahu v této souvislosti prohlásil: „Před rokem jsem se jasně vyjádřil, že Izrael plně podporuje rozhodnutí prezidenta Trumpa postavit se proti použití a šíření chemických zbraní“, ve zřejmém odkazu na předchozí americké útoky proti Sýrii v dubnu roku 2017 jako reakce na útok sarinu připisovaný Assadově režimu.

„Trumpovo odhodlání a podpora Izraele zůstávají nezměněny,“ řekl Netanjahu. „Dnes ráno, pod americkým vedením, Spojené státy, Francie a Spojené království ukázaly, že jejich závazek k boji proti chemickým zbraním není omezen na deklarace.“

Netanjahu vyjádřil naději, že by syrský prezident Assad mohl rozpoznat, že „jeho bezohledné úsilí o získání a používání zbraní hromadného ničení, jeho bezohledné nedodržování mezinárodního práva a jeho poskytování předsunutých základen pro Irán a jeho pomocníky ohrožují Sýrii“.

Před oficiálním prohlášením v sobotu údajně Netanjahu vydal rozkaz, že izraelští oficiální představitelé nemají veřejně mluvit o zásahu v Sýrii vedeném USA. Směrnice byla vydána poté, co několik vládních úředníků chválilo akce spojenců, včetně ministra pro bydlení Yoava Galanta, který označil zásah za „důležitý signál pro osu zla – Iránu, Sýrie a Hizballáh“, uvádí Channel 10.

Podobně člen Knessetu Tzipi Livni oznámil, že „velmoci vysílají zprávu, že nebudou tolerovat používání chemických zbraní.“

14.04.2018 09:34 Daniel Žingor118Zdroj: World Israel News

Klíčová slova