Praha Jeruzalém

Tři mladistvé, které byly zatčeny policií za to, že se modlily poblíž brány u Chrámové hory, byly osvobozeny bez jakýchkoli sankcí..

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

V neděli bylo soudně rozhodnuto ohledně tří dívek ve věku 14-ti let, které policie 8. března zatkla za to, že se modlí poblíž Chrámové hory.

Soudce soudního soudu v Jeruzalémě Shmuel Herbst rozhodl, že židovští dospívající mají stejné právo se modlit v jakémkoli veřejném prostoru, jako Arabové, a že při tomto incidentu nebyla poškozena ničí práva. A protože se během modlitby nestřetávali s žádnými kolemjdoucími, policie jejich zatčením pochybila. Neudělaly nic špatného, odmítl požadavek policie, aby jim byl na dobu 90-ti dnů zamítnut přístup do této oblasti. Dále odmítl obavu, že jejich přítomnost s modlitebními knihami v rukou může vyvolat násilné střety s Araby.

Jak uvádí Arutz Sheva, soudce uvedl: „Argument policejního představitele, že přítomnost těchto mladých žen by vyvolala kamenování, je pro mne nepřijatelné, protože bych stejně tak nepřijal tvrzení, že muž s naditou peněženkou chůzí v místech, kde žije mnoho kapesních zlodějů, porušuje veřejnou bezpečnost a vyzývá k trestným činům. „

Soudce Herbst v podstatě souhlasil s argumenty právníka těchto dívek, advokáta Itamara Ben-Gvira, který uvedl, že jeho klientky nejsou a nemohou být činěny zodpovědnými za žádné porušení veřejného pořádku a obvinil policii z porušení svobody uctívání těchto mladých žen a jejich diskriminace.

Ben-Gvir v komentáři k tomuto rozhodnutí vzal na vědomí důležitost rozhodnutí soudu a zároveň kritizoval: „Je velmi smutné, že jsme byli nuceni dožádat se slyšení ohledně práv Židů a jejich modliteb ve starém městě Jeruzaléma, ale jsem rád, že spravedlnost předala policii jednoznačnou zprávu,“ řekl.

„Stojíme na srázu. Nejprve policie tvrdila, že je Židům zakázáno modlit se na Chrámové hoře. Nyní je podle policie zakázáno modlit se ve Starém městě, protože to může Araby také obtěžovat. Pokud by to soudce Herbst nezastavil, další etapa by byla, že se Židé nebudou moci modlit v obchodě s pejsky na třídě Bena Yehudy. „

Židé jsou běžně na Chrámové hoře zadržováni a musí se hájit, pokud by je policie dokonce jen podezřívala, že by se mohli modlit a tím vyvolat arabské nepokoje. Toto zdůvodnění Nejvyššího soudu je tedy dost jasné, aby potvrdilo základní právo všech občanů Izraele na svobodu uctívání.

26.03.2018 13:40 Daniel Žingor193Zdroj: World Israel News

Klíčová slova