Praha Jeruzalém

Zaměstnanec francouzského konzulátu byl zadržen za pašování zbraní do Gazy.

Od: World Israel News

V pondělí Izraelská bezpečnostní agentura (Shin Bet) potvrdila, že francouzský státní příslušník Roman Frank, zaměstnaný na francouzském konzulátu v Jeruzalémě, byl v únoru zatčen kvůli nezákonnému pašování pistolí a pušek do pásma Gazy.

Shin Bet oznámila, že Francouz používal konzulární vozidlo, aby se vyhnul izraelským bezpečnostním kontrolám a prohlídkám, a přes Erez Crossing do Gazy propašoval 70 pistolí a dvě útočné pušky. Došlo k tomu údajně během pěti cest.

Pásmo Gazy je kontrolováno teroristickou organizací Hamas a je semeništěm různých kriminálních skupin, jako je islámský džihád nebo obchodníci s drogami.

Hamas se běžně a různými způsoby pokouší o pašování zbraní do Gazy.

Muž je údajně 24 let starý a podle francouzského Le Figaro pracoval, kromě jiných pozic, jako řidič.

Izraelské úřady údajně podezřívají Franka, ze spolupráce s Hamasem na obchodování se zbraněmi, přičemž francouzské zpravodajské zdroje oznámily, že podezřelý se objeví u soudu toto pondělí.

Reportér Maariv Yossi Melman v neděli na Tweeteru uvedl, že Frank údajně zneužíval svou diplomatickou imunitu, kterou měl jako konzulátní zaměstnanec, k pašování.

Není to poprvé, kdy členové francouzského diplomatického sboru údajně porušili izraelské zákony ohledně pašování. V roce 2013 byl zaměstnanec francouzského konzulátu zadržen za pokus pašování zboží z Jordánska do Izraele za použití konzulárního vozidla.

19.03.2018 14:50 Daniel Žingor129Zdroj: World Israel News

Klíčová slova