Praha Jeruzalém

Trumpův výběr ředitele CIA Pompea jako státního tajemníka USA je skvělou zprávou pro Izrael a špatnou zprávou pro Írán.

Autor: Daniel Krygier, World Israel News

Odvolání Rexe Tillersona prezidentem Donaldem Trumpem a jmenování ředitele CIA Mika Pompea novým americkým tajemníkem je skvělou zprávou pro Izrael a špatnou zprávou pro Írán. Pompeo je velkým obdivovatelem Izraele a zároveň oponentem diplomacie s íránským ajatolláhovým režimem.

Nedávné ankety Gallupova ústavu zaznamenaly nejvyšší americkou podporu Izraeli od devadesátých let. Zatímco 75% Američanů dnes vnímá Izrael pozitivně, americké ministerstvo zahraničí má dlouhou historii nepřátelství vůči židovskému státu a pro-arabské zaujatosti. Tillerson byl součástí této historie a ministerstvo zahraničí odmítlo rozhodnutí Trumpa uznat Jeruzalém hlavním městem Izraele. Tillerson se dokonce snažil zkomplikovat toto historické rozhodnutí Trumpa tím, že prohlásil, že bude trvat nejméně tři roky, než se americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma reálně přesune.

Trump nedávno oznámil, že americké velvyslanectví bude v Jeruzalémě slavnostně otevřeno k 70. výročí vzniku státu Izrael.

Na rozdíl od Tillersona, Pompeo sdílí skepticismus Trumpa a Benjamina Netanjahua ke kontroverzní iránské jaderné dohodě. Koncem roku 2014, před podepsáním této dohody, Pompeo uvedl, že věří, že vojenské útoky na íránské jaderné zařízení jsou účinnější než diplomacie.

Na svém senátorském slyšení v lednu roku 2017 Pompeo nezměnil svou kritiku vůči iránskému režimu. „Irán, největší světový sponzor terorismu, se na Blízkém východě stal ještě více povzbuzeným a ničivějším hráčem,“ uvedl.

Iránský režim a jeho příznivci jsou jasně nespokojeni se jmenováním Pompea nejvyšším diplomatem USA. Toto znepokojení sdílejí i Evropané, kteří drtivě podporují jadernou dohodu s Iránem, ta jim otevírá velký iránský trh.

Prezident Trump opakovaně vyjádřil svou nespokojenost s dohodou s Iránem a slibuje odstoupení, pokud Irán nedokáže opravit její „nedostatky“.

Jmenování Pompea může předznamenávat odstoupení USA od dohody s tímto režimem sponzorujícím terorismus. Přesně to předpovídá i Netanjahu. Ten oslovil své ministry a řekl: „Věřím, že Trump je velmi blízko od zrušení jaderné dohody.“

Nejen Izrael, ale také sunnitské arabské státy vyjádřily své obavy týkající se iránské jaderné dohody. Ta povzbudila Teherán a pravděpodobně již dláždí cestu k iránským jaderným zbraním. To by způsobilo, že už tak nestabilní Blízký východ bude ještě více nestabilním tím, že se zahájí závody v jaderném zbrojení. Saúdská Arábie nedávno varovala, že bude sama hledat jaderné zbraně, v případě, že se k nim dostane Irán.

Jen čas ukáže, co Trump reálně zamýšlí udělat ohledně dohody s Iránem. Mezitím však Izrael má příjemně vzácnou kombinaci přátelského prezidenta USA s přátelským šéfem ministerstva zahraničí.

17.03.2018 13:04 Daniel Žingor185Zdroj: World Israel News

Klíčová slova