Praha Jeruzalém

Izraelský centrální statistický úřad v úterý zveřejnil, že Židovský stát má nejvyšší porodnost v západním světě, s průměrem 3,11 dětí na rodinu.

Autor: Benjamin Kerstein, Algemeiner

Podle hebrejského zpravodajského serveru Ynet je porodnost Izraele podstatně vyšší než průměr Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), který činí 2,1 dětí na rodinu. Toto nestačí pokrýt přirozenou úmrtnost.

Izraelská porodnost podstatně převyšuje i ty kdo jsou v rámci „západního světa“ za nimi, tedy Turecko a Mexiko, které mají průměrně něco málo přes dvě děti na rodinu.

Města s nejvyšším počtem narozených dětí na rodinu zahrnují Modi’in Ilit (7.59), Beitar Ilit (7.20) a B’nei Brak (5.79).

Podle Ynetu „Města s nejvyšší mírou porodnosti byly města Haredi a Bedouin na jihu Izraele. Města s nejnižší mírou byla většinou drůzská města nebo města s populací s vysokým socioekonomickým postavením obyvatel nebo vysokým podílem nových přistěhovalců. „

Studie také poznamenala, že židovská míra porodnosti se od roku 2006 neustále zvyšuje, zatímco klesá mezi muslimy, křesťany a dalšími náboženskými skupinami.

Z průzkumu vyplývá, že 73,9% dětí se narodilo židovským ženám, 20,7% muslimkám, 1,4% křesťankám, 1,3% Drůzkám a 2,6% příslušnicím jiných náboženství.

13.03.2018 19:51 Daniel Žingor775Zdroj: World Israel News

Klíčová slova