Praha Jeruzalém

Podle zprávy z arabských médií se saúdští a izraelští představitelé setkali v Egyptě, aby diskutovali o normalizaci vzájemných vztahů.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Na své první veřejné cestě do zahraničí od té doby, co se stal korunním princem Saúdské Arábie, letěl Mohammed Bin Salman v neděli do Káhiry a podepsal tam smlouvy s egyptským prezidentem v řádu miliard dolarů. Podle zprávy v londýnském arabském deníku Al-Araby Al-Jadeed se ovšem také setkal s vyššími izraelskými představiteli.

Širokým tématem setkání byla normalizace vazeb mezi oběma zeměmi, uvedl tento list, který popisuje vzájemné uznání či otevřené diplomatické vztahy. Byla prý rovněž projednána podpora Saúdské Arábie mírovému plánu, který sestavuje americký prezident Donald Trump, a to bez ohledu na skutečnost, že detaily tohoto plánu nebyly oficiálně odhaleny.

Podnětem pro setkání byla, podle zdroje arabského listu, obrovská 500 miliardová saúdská stavba mega-města nazývaného Neom. Má být postaveno na saúdském území na východním břehu Rudého moře nedaleko Jordánu. Plán předpokládá plochu 10 000 mil čtverečních, pro stavbu nadnárodního biotechnologického a digitálního centra. Do Egypta by mělo být propojeno mostem přes ostrov Tiran, který je jedním ze dvou ostrovů v Rudém moři, který byl nedávno, za tichého souhlasu Izraele, předán Saúdské Arábii.

Zdroj uvedl, že kvůli sdílené hranici v Rudém moři je nezbytné vytvořit mezinárodní rámec, který by do saúdského projektu zahrnul také Izrael. Toto by nebylo poprvé, kdy by se korunní princ setkal s Izraelci. Anonymní izraelský představitel údajně v říjnu údajně potvrdil, že kníže v předchozím měsíci tajně navštívil Tel Aviv, aby s izraelskými představiteli diskutoval o regionálních mírových návrzích.

Předseda vlády Netanjahu i další vládní představitelé otevřeně mluvili o tichém izraelsko-saúdském vztahu a bezpečnostní spolupráci, která se v posledních letech rozvíjela s různými sunnitskými muslimskými státy. Přestože žádný z těchto států nemá diplomatické vztahy s Izraelem, společnou vazbou mezi nimi je jejich touha zastavit iránské hegemonické ambice, které ohrožují všechny státy v regionu.

07.03.2018 17:26 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova