Praha Jeruzalém

Carlos Šakal je zpět u soudu za smrtící útok z roku 1974 na pařížské nákupní centrum, který zabil dva a zranil dalších 34 lidí.

Autor: AP a World Israel News

Venezuelský terorista Ilich Ramírez Sánchez, známý jako Carlos Šakal, je zpět u soudu za smrtící útok z roku 1974 na pařížské nákupní centrum.

Soud nižšího stupně loni odsoudil Carlose za tento útok a dal mu třetí doživotní trest. Ten se ovšem odvolal a jeho právníci uvádí, že protože nemohl nahlížet do spisu, požádal i o odložení pondělního procesu.

Carlos odmítl zapojení do útoku na nákupní centrum Drugstore Publicis v Latinské čtvrti francouzského hlavního města, které zabilo dva lidi a zranilo dalších 34.

68-ti letý Carlos byl kdysi nejhledanějším zločincem na světě. Byl odsouzen za páchání nebo organizování několika teroristických útoků v 70. a 80. letech ve jménu palestinské věci nebo ve jménu Sovětského svazu.

V roce 1973 provedl Carlos neúspěšný pokus o atentát na Josepha Sieffa, židovského obchodníka a viceprezidenta britské sionistické federace.

Carlos také připustil odpovědnost za neúspěšný bombový útok na izraelskou bankovní pobočku Hapoalim v Londýně a bombové útoky na tři francouzské noviny obviněné z proizraelských sklonů.

Později se podílel na dvou neúspěšných raketových, granátových útocích na letadla El Al na letišti Orly poblíž Paříže v lednu 1975.

05.03.2018 13:22 Daniel Žingor117Zdroj: World Israel News

Klíčová slova