Praha Jeruzalém

Irán vybudoval další vojenskou základnu mimo Damašek, doplněnou hangáry, které jsou využívány k uložení raket schopných zasáhnout celý Izrael.

Od: World Israel News

Satelitní snímky z izraelské firmy ImageSat International (ISI) získané společností Fox News ukazují, že se jedná o novou iránskou základnu v Sýrii, kterou provozuje Quds Force, zvláštní operační síly islámského revolučního gardového sboru (IRGC).

Nová základna Íránu se nachází mimo Damašek a nachází se na ní rakety, které mohou zasáhnout celý Izrael, informoval úterý Fox News s odkazem na západní zpravodajské zdroje.

IRGC je určena k iránské zahraniční špionáži a sabotážním aktivitám.

Fotografie ukazují dva hangáry, každý zhruba 30 na 20 yardů, používané k ukládání střel s krátkým a středním rozsahem, informoval Fox News.

Podobná stavba, jaká byla odhalena v těchto nových družicových fotografiích, byla postavena minulý rok na jih od Damašku, předtím, než byla v prosinci zničena, údajně izraelskými raketami země-země.

Tato zpráva přichází pár dní poté, co satelitní snímky pořízené ISI prokázaly, že Rusko nasadilo pokročilé stíhací letouny Suchoj Su-57.

Ve zprávě Fox News izraelský ministr obrany Avigdor Liberman ve středu pro izraelský rozhlas uvedl, že zpráva není přesná a že Izrael „sleduje vývoj a má úplný a přesný obraz“.

Nicméně uvedl, že Izrael „nesouhlasí s tím, aby se Irán usadil v Sýrii a měl zde rakety zacílené na Izrael“.

Dále poznamenal, že „není ani tak otázkou, zda jedna či druhá základna, ale spíše obecně iránské pokusy o usazení se v Sýrii jakýmkoli způsobem, a že v této otázce nebude (Izraelem) dělán žádný kompromis.“

„Není tu nic nového,“ objasnil. Zatímco Izrael nemá v úmyslu eskalovat situaci, nebude se ani držet zpátky, “ poznamenal a dodal: „Budeme také působit na mezinárodní scéně a uděláme vše, co je možné.“

V úterý na Capitol Hill vrchní americký vojenský velitel pro americké síly na Blízkém východě generál Joseph Votel uvedl, že Írán „zvyšuje“ počet a „kvalitu“ svých balistických raket, které nasazuje do tohoto regionu.

Řekl, že Írán „vylepšil“ financování svých sil na Blízkém východě a to od jaderné dohody v červenci 2015. Projevuje se to vysíláním raket, stíhaček a dalších zbraní do Jemenu a Sýrie.

Jaderná dohoda uvolnila miliardy z iránských fondů, které jsou nyní investovány do snah islámské republiky destabilizovat region a zvýšit její vojenskou sílu.

Votel uvedl, že za pět let Irán úspěšně vytvořil svou síť v Jemenu, podobně jako předtím spolu s Hizballáhem v Libanonu, kde mu to ovšem trvalo 20 let.

28.02.2018 14:45 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News