Praha Jeruzalém

Izraelská bezpečnostní agentura zatkla tři izraelské Araby, kteří podporovali ISIS a plánovali teroristický útok na Chrámovou horu.

Od: World Israel News

Izraelská bezpečnostní agentura (ISA / Shin Bet) ve spolupráci s izraelskou policií zatkla tři izraelské Araby kvůli podezření plánování útoku na Chrámovou horu v Jeruzalémě.

Dva z podezřelých byli identifikováni jako Muhammad Masoud Jabarin a Amad Lutfy Jabarin, oba ve věku dvaceti let. Jméno třetího podezřelého nebylo zveřejněno, protože byl v době spáchání trestného činu nezletilý. Všichni jsou obyvatelé Umm al-Fahm, převážně arabské vesnice v okrese Haifa.

Vyšetřování ISA ukazuje, že tito tři plánovali provést na Chrámové hoře útok střelnými zbraněmi, podobně jako při útoku 14. července 2017, kdy byli zavražděni dva izraelští policisté – Kamil Shanan a Hail Stawi. Útočníci v tomto případě také pocházeli z Umm al-Fahm.

Druhý útok byl zmařen díky přesným zpravodajským informacím, které vedly k včasnému zatčení členů buněk ještě předtím, než se jim podařilo získat zbraně, uvedla ISA.

Bylo také zjištěno, že někteří členové buněk uvažovali o útoku na křesťanské a židovské domy modliteb prostřednictvím automobilů a to během vánočních svátků.

ISA také zjistila, že dva členové buněk podporují teroristickou organizaci islámského státu (ISIS) a snažili se zaútočit v jejich jménu.

ISA vnímá Izraelce, kteří podporují Islámský stát jako vážnou hrozbu, zvláště ty, kteří jsou v kontaktu s touto organizací a zároveň působí uvnitř státu Izrael.

„ISA bude i nadále sledovat podezřelé a přijme veškerá potřebná donucovací opatření, aby znemožnila šíření ideologie Islámského státu v Izraeli a realizaci čehokoli, co by poškodilo bezpečnost státu,“ uvedla bezpečnostní agentura ve svém prohlášení.

26.02.2018 13:05 Daniel Žingor209Zdroj: World Israel News

Klíčová slova