Praha Jeruzalém

Po stížnostech ze strany islámské samosprávy byli dva američtí kongresmani vzati k výslechu u Chrámové hory, údajně za trhání větviček olivovníků.

Autor: Atara Beck, World Israel News

Kongresmani USA Scott Tipton (R-CO) a David McKinley (R-WV) byli, ve čtvrtek ráno na návštěvě Izraele, údajně zadrženi policií při vycházce na Chrámovou horu, prý za utržení větvičky olivovníku.

Rabbi Chaim Richman, mezinárodní ředitel Temple Institute pro World Israel News (WIN) uvedl: „Může se zdánlivě jevit, že to má s tím zadržením co dělat.“ a dodal, že s nimi bylo špatně zacházeno.

Očitý svědek WIN sdělil, že viděl, jak byli kongresmani vzati k výslechu.

Národní mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld popírá, že by kongresmani byli zadrženi. „Nebyli zatčeni a nebyli zadrženi.“ řekl WIN. „Na konci jejich návštěvy jim policie položila řadu otázek k objasnění záležitosti.“.

Na otázku, kde byl problém, Rosenfeld řekl, že odstranění čehokoli z tohoto místa je zakázáno a v tomto ohledu bylo nutné, aby uvedli, co se stalo.

Policie jednala na základě stížnosti Jordánské Waqf (islámské samosprávy). Ačkoli IDF osvobodila Staré město Jeruzaléma v Šestidenní válce v roce 1967, Waqf dosud drží kontrolu nad Chrámovou horou.

„Situace na Chrámové hoře se dostala na novou úroveň a to k horšímu.“ řekl Alon Schvartzer, ředitel politické sekce sionistické skupiny Im Tirtzu. „Je to hanebná realita, která dávno překročila bod absurdity a nemůžeme dovolit, aby pokračovala. Izrael musí vědět, že on má svrchovanost nad Chrámovou horu a ne Waqf. Nastal čas poskytnout svobodu k uctívání na Chrámové hoře Židům, křesťanům a všem, kteří to chtějí dělat poklidně.“.

Kongresmani se tento týden na své misi setkali s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, ministry i zákonodárci. Oba dva jsou odhodlaní podporovatelé židovského státu a izraelsko-americké aliance, stejně tak se postavili proti jaderné dohodě s Iránem.

22.02.2018 09:58 Daniel Žingor104Zdroj: World Israel News

Klíčová slova