Praha Jeruzalém

Rakousko se zavázalo pomoci Izraeli stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN.

Autor: Eldad Beck, Israel Hayom / exkluzivně pro JNS.org a World Israel News

Rakousko se zavázalo pomoci Izraeli stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN, kancléř Sebastian Kurz to oznámil v sobotu na Twitteru.

Kurz to oznámil po setkání s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Kurz poslal na Twitter obrázek, na němž si Netanjahuem, na této konferenci, potřásají rukama a uvedl: „Vynikající setkání s předsedou vlády Izraele Benjamina Netanjahua během MunSecConf. Chceme i nadále posilovat naše bilaterální vztahy a naši mnohostrannou spolupráci.“.

„Souhlasili jsme s podporou Izraele, pokud by se rozhodl kandidovat do Rady bezpečnosti OSN. Budeme také pokračovat v našem odhodlaném boji proti antisemitismu!“ Dodal.

Také vzal na vědomí prohlášení rakouského mluvčího Petera Launsky-Tieffenthala, který napsal: „Spolkový kancléř Sebastian Kurz se také setkal s izraelským premiérem Netanjahuem na dvoustranných rozhovorech na # MSC2018. Obě strany znovu potvrzují svůj závazek nadále rozvíjet bilaterální vztahy a mnohostrannou spolupráci.“.

Ve svém prohlášení Netanjahu po setkání řekl: „Kurz mi slíbil, že Rakousko změní volební vzorec v OSN ve vztahu k Izraeli a podpoří kandidaturu Izraele na nestálé členství v Radě bezpečnosti OSN (UNSC)“.

Setkání, jak poznamenal Netanjahu, se konalo na žádost Kurze a bylo první mezi oběma vůdci od doby, kdy Kurzova konzervativní rakouská Lidová strana vytvořila pravicovou vládu s krajně pravicovou stranou Svobodných.

Mezitím Arabská liga pracuje na zablokování izraelského nestálého členství v UNSC pro období 2019-2020.

Izrael, který je členem Západoevropské skupiny UNSC v OSN i jiných skupin, je jedinou zemí Blízkého východu, která nikdy nebyla nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. Izrael pracuje na získání dostatečné podpory k porážce Německa nebo Belgie ve tříčlenném závodě o dvě místa v Radě bezpečnosti. Hlasování se uskuteční v červnu.

V dubnu 2017 napsal izraelský velvyslanec Danny Danon v Politico op-ed: „Nyní více než kdy jindy nastal čas, aby Izrael přijal vedoucí místo v této světové ​​mezinárodní organizaci. Naše země je kvalifikovaná, dobře vybavená a dobře připravená na tuto důležitou roli.“.

19.02.2018 09:00 Daniel Žingor91Zdroj: World Israel News

Klíčová slova