Praha Jeruzalém

Předseda vlády Netanjahu obvinil miliardáře George Sorose, že financuje vlnu protestů proti aktuálnímu vyhošťování nelegálních migrantů.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Během setkání ministrů Likudu v neděli si předseda vlády Benjamin Netanjahu stěžoval, že židovský miliardář George Soros stojí za rozsáhlou kampaní, aby izraelské úřady zastavily deportaci nelegálních migrantů z Izraele.

„George Soros také financuje tyto protesty,“ uvedl Netanjahu, podle úniků informací z této schůzky jak uvedli Channel 10 a Haaretz. Dodal, že když bývalý americký prezident Barack Obama „deportoval dva miliony nelegálů, Soros neřekl vůbec nic.“.

Soros, 87 let starý maďarsko-americký přeživší holocaustu, který podporuje levicové organizace, se velmi silně angažuje proti současné vládě v Izraeli. Podporoval řadu organizací krajní levice, jako je Breaking the Silence, B’Tselem a Yesh Din. Tyto organizace atakují vznik židovských komunit v Judeji a Samaří, vykreslují IDF jako rasisty a plně podporují palestinský přístup v jejich boji proti Izraeli.

Netanjahuovy komentáře byly publikovány ve stejném okamžiku, kdy Úřad pro přistěhovalectví vydal první deportační oznámení vůči nelegálním migrantům – svobodným mužům z Eritreje a Súdánu. Mají 60 dní, aby mohli dobrovolně odejít do nejmenované země – obecně se věří, že Rwandy – se zaplacenou letenkou a 3500 dolary v kapse, aby jim pomohly v jejich novém životě.

Existuje údajně asi 20 000 těchto „nelegálních pracovníků migrantů“, jak je nazývá vláda a jak již bylo mnohokrát na oficiální úrovni řečeno, žádná země není povinna držet si doma ty, kteří nelegálně překročili hranice místo toho, aby se snažili vstoupit legálně.

Avšak kvůli citlivosti židovského státu k pronásledovaným, ne každý nezákonný migrant bude vyhoštěn. „V Izraeli zůstanou skuteční uprchlíci a jejich rodiny.“, řekl Netanjahu minulý týden.

Obecně platí, že ženy, děti a jejich otcové, kdokoli, kdo byl uznaný za oběť otrokářství nebo obchodování s lidmi a ti, kteří požádali o azyl do konce roku 2017, a ještě jim nebylo vyhověno, nebudou násilně vyhoštěni. Asi 5 000 dětí se narodilo v Izraeli těm, kteří protiprávně vstoupili do země předtím, než vláda postavila plot, který uzavřel hranici s Egyptem.

Po 1. dubnu plánují imigrační úřady zahájit proces uvěznění nebo deportací nelegálních migrantů. Nicméně není jasné, zda lze tuto politiku skutečně realizovat, neboť v současných věznicích není prostor pro tisíce lidí a žádná třetí země není ochotna přijmout uprchlíky, kteří nepřicházejí z vlastní svobodné vůle.

04.02.2018 21:42 Daniel Žingor877Zdroj: World Israel News

Klíčová slova