Praha Jeruzalém

V obavách z násilí skupiny palestinských demonstrantů, americká delegace během obchodní konference uprchla z Betléma.

Od: World Israel News

Delegace amerických diplomatů byla v úterý nucena zastavit krátkou obchodní návštěvu v Betlémě a utéct z města poté, co palestinští demonstranti zaútočili na obchod.

Palestinský dav, který protestoval proti tomu, že prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, házel rajčata na auta delegace a při odjezdu do nich kopal, oznámily agentury.

Reuters hlásila, že jeden z automobilů byl poškozen.

Samir Hazboun, šéf palestinské Betlémské obchodní komory, řekl AFP, že v době, kdy k incidentu došlo, se konalo školení místních podnikatelů o digitálních technologiích v podnikání s americkým expertem a delegací amerického konzulátu v Jeruzalémě.

„Byli jsme překvapeni, když řada rozzlobených demonstrantů uspořádala mimořádný protest, který nás donutil ukončit kurz a americký školitel okamžitě odjel spolu s delegací amerického konzulátu.“ vysvětlil Hazboun.

Americký konzulát v Jeruzalémě odmítl jakýkoli komentář, informovala Reuters.

Mluvčí ministerstva zahraničních věcí uvedl, že „Spojené státy se brání použití násilí a zastrašování k vyjádření politických názorů. Tento nepolitický program byl součástí dlouhodobé účasti USA na vytváření ekonomických příležitostí pro Palestince.“.

V sobotu dav Palestinců pověsil a zapálil obrazy Trumpa a viceprezidenta Pence v al-Aide u Betléma.

30.01.2018 15:49 Daniel Žingor290Zdroj: World Israel News

Klíčová slova