Praha Jeruzalém

Abbas letěl do Bruselu, aby usiloval o oficiální a okamžité uznání „Palestinského státu“, ale nepodařilo se mu pro to získat podporu.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

Vedoucí palestinské samosprávy Mahmúd Abbas vyzval země Evropské unie, aby uznaly „Palestínský stát“, ale nepodařilo se získat žádnou podstatnou podporu.

Na společné tiskové konferenci v pondělí, s předsedkyní EU pro zahraniční politiku Federii Mogheriniovou v Bruselu, trval Abbas na tom, že jediný způsob, jak dosáhnout míru mezi Izraelem a Palestinci, je prostřednictvím jednání „pod mezinárodním dohledem.“ Zdůraznil význam politické účasti EU k zajištění, aby diskutované otázky byly „spravedlivě vyřešeny“.

EU je jedním z „nejdůležitějších partnerů přispívajících k založení institucí palestinského státu“ prostřednictvím ekonomické a finanční podpory, řekl.

Bez ohledu na pokračující podněcování nenávisti na územích spravovaných PA a na financování terorismu PA, Abbas znovu zdůraznil to, co označil za „svůj závazek bojovat proti rasismu, násilí a extremismu na místní, regionální a mezinárodní úrovni navzdory všem překážkám, cestou politického řešení.“

Abbas dále vyzval k naplňování rezolucí Rady bezpečnosti a Valného shromáždění OSN  vůči Izraeli. Řekl, že EU je „skutečným mírovým partnerem v regionu“ a vyzývá země EU, aby „urychleně“ uznaly „Palestinský stát“, což prý nebude vytvářet žádnou překážku mírovým jednáním.

„To by povzbudilo palestinský lid k tomu, aby si uchoval naději na mír a vyčkali, dokud ho nebude dosaženo.“ uvedl Abbas.

Evropští diplomaté a úředníci pro agenturu AFP uvedli, že uznání Palestiny není na pořadu dne, že EU nechá takový krok v rukou jednotlivých států a že to nejlepší, v co by mohl Abbas doufat, je pokrok směrem k „dohodě o přidružení“.

Minulý týden, v ohnivém projevu, během kterého proklínal prezidenta Donalda Trumpa za uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele, vyjádřil Abbas podporu násilným činům proti Izraeli.

Podle Palestinců od té doby, co prezident Donald Trump, minulý měsíc, uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele, již USA nemohou sloužit jako zprostředkovatel v diplomatickém procesu, a proto se PA snaží najít příznivějšího mezinárodního mediátora.

Palestinci uvedli, že „budou nadále dodržovat smlouvy, které již podepsali,“ a vyzývá Izrael, aby učinil totéž.

Palestinská centrální rada (PCC), nejvyšší rozhodovací orgán, však minulý týden oznámila eskalaci diplomatických kroků PA proti Izraeli zrušením mírových smluv z Oslo a stažením uznání Izraele.

Abbasova návštěva v Bruselu byla realizována současně s cestou viceprezidenta Mika Pence na Blízký východ, který ovšem nenavštívil Ramallah. Palestinci, rozzuřeni Trumpovou Jeruzalémskou deklarací, se odmítli s Pencem setkat.

23.01.2018 13:14 Daniel Žingor447Zdroj: World Israel News

Klíčová slova