Praha Jeruzalém

Na základě podání žádosti rodiny Hadara Goldina k Nejvyššímu soudu oznámil Izrael zákaz poskytování zdravotní péče v Izraeli pro všechny členy a rodiny Hamasu.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Izraelská vláda v pondělí oznámila, že žádný člen Hamasu ani jejich rodin nebudou moci vstoupit do země ani z humanitárních důvodů, uvedl Arutz-7.

Dosud platil zákaz jen pro několik vůdců teroristických organizací, přestože kabinet už před několika měsíci vydal rozhodnutí zamítnout vstup všem kmenovým členům Hamasu a jejich rodinám a omezit práva návštěv teroristů Hamasu uvězněných v Izraeli.

Podnětem k původnímu rozhodnutí bylo naléhat na Hamas, aby vydal těla vojáků Hadara Goldina a Oron Shaula, kteří byli v roce 2014 zabiti během operace Ochranné ostří. Útočníci pásma Gazy důsledně odmítají zveřejňovat jakékoli informace o Goldinovi a Shaulovi, dokonce odepřeli informace Mezinárodnímu výboru Červeného kříže. Veřejně prohlásili, že těla vrátí pouze výměnou za propuštění velkého množství vězněných teroristů.

V listopadu Goldiho rodina podala žalobu k nejvyššímu soudu Izraele proti státu, s tvrzením, že ​​vláda záměrně zdržovala plné provedení a realizaci svého vlastního rozhodnutí.

„Nastal čas, abychom změnili realitu a vyvinuli tlak na Hamas, aby poslali naše syny domů,“ řekli. „Hamas musí pochopit, že držení těl izraelských vojáků jako rukojmí pro ně není přínosem, ale zátěží. Musí být naprosto jasné, že Izrael bude stupňovat tlak každý den, kdy budou tato těla držena jako rukojmí.“

Odpověď státu na petici Goldinových byla, že nyní může plně provést svoje rozhodnutí, protože konečně umí určit identitu všech vyšších členů Hamasu a jejich rodinných příslušníků.

15.01.2018 11:15 Daniel Žingor744Zdroj: World Israel News

Klíčová slova