Praha Jeruzalém

Palestinský vyslanec OSN obviňuje Izrael z válečných zločinů vůči palestinským dětem a požaduje propuštění teenagerky zachycené kamerou při útoku na vojáky IDF.

Autor: Margot Dudkevitch

Palestinský zástupce Organizace spojených národů Riyad Mansour obviňuje Izrael z páchání válečných zločinů vůči palestinským dětem. Mansour také požadoval okamžité propuštění palestinské teenagerky Ahed Tamimi, která byla zachycena kamerou, jak se svým bratrancem, tlačí a kopou vojáky IDF ve snaze vyprovokovat je. Vojáci je ignorovali.

Od prvního okamžiku zveřejnění tohoto incidentu vysílali Palestinci obrazy zobrazující palestinskou teenagerku jako válečnou princeznu a symbol palestinského odporu.

Ve svém dopise do Rady bezpečnosti OSN Mansour tvrdí, že generace Palestinců jsou nuceny žít pod „okupační mocí“, která „nadále porušuje lidská práva vůči palestinským dětem“.

Mansour připouští, že nedávný incident není první útok palestinského teenagera proti vojákům IDF.

Izraelský velvyslanec v OSN Danny Danon prohlásil, že namísto dalšího šíření lži a anti-izraelské propagandy by palestinské vedení mělo zaměřit na ukončení terorismu a podněcování nenávisti, které tento týden vyústily v násilný útok, v němž byl zavražděn Rabbi Raziel Shevach, 35letý otec šesti dětí.

Krátce poté, co byla Tamimi spolu se svou matkou zadržena, řekl mluvčí OSN Stephane Dujarric novinářům, že OSN sleduje zadržování dětí s velkým znepokojením a že tento světový orgán vyslovil své obavy.

Vojenský soud oznámil, že v pondělí rozhodne, zda má být 17tiletá Tamimi, jejíž členové rodiny jsou známí pro své provokace, stíhána a pokud by měla být, zda má zůstat ve vazbě až do konce jejího procesu.

14.01.2018 11:05 Daniel Žingor476Zdroj: World Israel News

Klíčová slova