Praha Jeruzalém

Neznámý útočník zaútočil na tvář 15leté dívky, která nosila v Sarcelles židovskou školní uniformu.

Autor: Adina Katzová, World Israel News

Podle toho, co francouzský zákonodárce Francois Pupponi nazval „hněvivým antisemitským útokem“, neznámý útočník pořezal tvář 15leté židovské dívky na severním předměstí Sarcelles v Paříži.

Jak uvádí Jewish Telegraphic Service (JTA), útok nastal, když oběť šla domů ze školy ve středu a měla uniformu své soukromé židovské školy. Její matka řekla francouzskému deníku Le Parisien, že dívka přišla domů krvácející a „v šoku“.

Oběť řekla, že neviděla tvář útočníka a vysvětlovala, že utekl okamžitě po útoku.

„Nepochybuji o tom, že pachatelé tohoto útoku mají antisemitské motivy,“ uvedl Pupponi v pátek ve svém prohlášení pro JTA.

„Tváří v tvář těmto činům musíme opustit předstírání a naivitu,“ dodal. „V Sarcelles všichni ví, kdo je praktikující Žid podle způsobu, jakým se obléká. Delikventi to také vědí. Když někdo nožem pořeže tvář mladé dívky, která má na sobě oblečení běžné pro ženy z místní židovské komunity, potom není pochyb.“

Den před napadením této dívky byl zapálen a zdevastován košer obchod s potravinami v Créteilu na předměstí Paříže. Tento nejnovější z útoků proti Židům ve Francii zahrnoval antisemitské graffiti a byl proveden přesně tři roky po smrtícím islámském teroristickém útoku na trhu Hyper Cacher ve francouzském hlavním městě, které za sebou zanechalo čtyři zavražděné Židy.

Albert Elharrar, předseda Židovské obce v Créteil, uvedl, že jsou přesvědčeni, že na obchody bylo zaútočeno úmyslně jako připomínky na útoky v roce 2015.

„Existuje jasné spojení mezi graffiti a požáry,“ řekl AFP. „Je zřejmé, že nepřišli kvůli ničemu jinému, než aby napadli košer obchod v den připomínky předchozích útoků.“

Francouzští Židé, kteří tvoří největší židovskou komunitu mimo Izrael a Spojené státy, nadále opouštějí Francii, především návratem do Izraele. Od roku 2006 opustilo tuto republiku 40 000 francouzských Židů.

13.01.2018 11:00 Daniel Žingor700Zdroj: World Israel News