Praha Jeruzalém

K iránským silám, které ohrožují Izrael z Libanonu a Sýrie a masovým protestům vybuchujícím v ulicích Teheránu, šéf  izraelské zpravodajské služby oznámil, že Izrael pozorně sleduje a naslouchá, co se děje v této islámské republice.

Autor: Ebin Sandler, World Israel News

Na konferenci ministerstva financí v úterý šéf Mossadu Yossi Cohen hodnotil pokračující protesty v Íránu. Cohen poznamenal: „Izrael má v Iránu svoje oči a uši“ a „byl by šťastný, kdyby zde viděl sociální revoluci“.

Kromě komentování společenských nepokojů, které v současné době probíhají v islámské republice, zaznamenal Cohen také varovný tón a varoval, že se íránské vojenské ambice uskutečňují na Blízkém východě prostřednictvím „vzdušného a pozemního koridoru, který do tohoto regionu nalévá bojovníky, aby podpořil iránskou vizi“ uvedl Jerusalem Post.

Ve vztahu k lidovým demonstracím v Íránu se Cohen domnívá, že prezident národa Hassan Rouhani je považován mnoha Iránci za veliké zklamání, protože se nepodařilo zlepšit ekonomiku země nebo situaci průměrného iránského občana. Cohen také odkazoval na „jednotky smrti“ v Íránu, jejichž úkolem bylo potlačit demonstrace. K dnešnímu dni bylo v důsledku nepokojů zabito 22 Iránců.

Již od počátku protestů iránští vůdci obviňovali Izrael a USA, z vyvolávání nepokojů vůči represivnímu režimu. Pro zastavení šíření protestů iránská vláda soustředí na sociální média a zablokovala používání populárních aplikací, které Íránci používají k vzájemné komunikaci.

09.01.2018 11:42 Daniel Žingor632Zdroj: World Israel News

Klíčová slova