Praha Jeruzalém

Na základě žádosti palestinské samosprávy Izrael zvyšuje přísun elektřiny do pásma Gazy ovládaného Hamásem.

Autor: Aryeh Savir, World Israel News

Ministr energetiky Yuval Steinitz nařídil společnosti Israel Electric Corporation obnovit dodávku elektřiny do pásma Gazy. Izrael minimalizoval přísun elektřiny v červnu, v souladu s vládou Palestinské správy (PA) v Ramalláhu.

Po nové žádosti PA bude nyní elektřina v Gaze vrácena na 120 megawattů, jak to bylo před červnem, uvedl v pondělí COGAT – koordinátor vládních aktivit v teritoriích (územích spravovaných PA).

„Pokud jde o tuto záležitost, je Izrael motivován z čistě humanitárními důvody, a obnoví tak již dříve poskytované dodávky elektřiny,“ řekl COGAT.

COGAT je jednotka IDF odpovědná za provádění vládní politiky v Judei, Samaří a pásmu Gazy.

Minulé léto požádala palestinská vláda Izrael, aby snížila přísun elektřiny, jako způsob, jak vyvíjet tlak na Hamas. Islámská teroristická skupina v roce 2007 převzala moc v Gaze poté, co vyhnala síly věrné vůdci PA Mahmúdu Abbásovi.

Během procesu palestinského usmíření Abbásova vláda minulý týden uvedla, že dá obnovit dodávku elektrické energie.

Dodávky byly omezeny jen na  čtyři hodiny denně a výpadky se v zimě ještě zhoršily.

Hamas odsoudil omezení přísunu elektrické energie jako kolektivní trest.

„Humanismus a lidskost musí být vzájemné“

Humanitární otázky nejsou jednostranné, poznamenal COGAT. Těla vojáků IDF Hadara Goldina a Oron Shaula jsou v pásmu Gazy držena Hamasem a jsou jasným porušením lidských práv.

Před rokem izraelský kabinet schválil dodatečné dodávky 100 megawattů do pásma Gazy, kromě současných 120 megawattů, které již byly dodány. Nicméně „Stát Izrael nebude jednat a nedodá dalších 100 megawattů elektřiny dříve, než se budou diskutovat humanitární otázky, jako je návrat těl Hadara Goldina a Orona Shaula a návrat izraelských občanů držených v Gaze“ uvedl COGAT.

Leah Goldinová, Hadarova matka, přímo adresovala obyvatelům Gazy a vyzvala „matky, otce i děti: únos a držení těla jsou nepřijatelná a nelidská.“

„Každá matka chce navštívit hrob svého syna a neschopnost vrátit Hadara, aby byl pohřben, je považováno v islámu za zločin,“ dodal Goldin.

„Cynické použití mrtvol je v rozporu s lidským svědomím. Nenechte se držet jako rukojmí teroristické organizace Hamas. Humanismus a lidskost musí být vzájemné, „řekla.

09.01.2018 11:20 Daniel Žingor406Zdroj: World Israel News

Klíčová slova