Praha Jeruzalém

Guatemalská ministryně zahraničí Sandra Jovelová se reaguje na otázky tisku ohledně stěhování velvyslanectví do Jeruzaléma, 26. prosince 2017. (AP / Moises Castillo).

Guatemalská  ministryně zahraničí silně popírá spekulace, že její země byla jakkoli tlačena, aby následovala Trumpův postup v Jeruzalémě.

Od: Batya Jerenberg

Tři týdny poté, co prezident Donald Trump prohlásil, že Spojené státy uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele a že USA začnou proces přesunu svého velvyslanectví z Tel Avivu, oznámil – v neděli večer ve svém příspěvku na Facebooku – prezident Guatemaly Jimmy Morales přesun jejich vlastní ambasády.

Ministryně zahraničí Sandra Jovelová ve středu uspořádala tiskovou konferenci v Guatemala City, kde popírala, že by na Guatemalu byl vyvíjen jakýkoli tlak, aby tak učinila. „Neexistoval žádný tlak. Nebyla žádná předehra od Spojených států, aby se tak stalo“ řekla. „Toto bylo rozhodnutí vlády, státu a zahraniční politiky Guatemaly.“

Jovelová byl neústupná, že v jejich rozhodnutí nebylo zapotřebí žádného „quid pro quo“. „Jsme přátelé a historičtí spojenci Izraele …  Nežádali jsme nic od Izraele ani od Spojených států.“

Také poukázala na to, že Guatemala se „nepřesunuje“ do Jeruzaléma, ale spíše se „vrací“. Tento stát střední Ameriky byl jedním z pouhých 16 zemí, který založil své velvyslanectví v Jeruzalémě poté, co byl jednou z prvních zemí, uznávajících stát Izrael.

Rok 1980 zanechal více napjatých vztahů, když Knesset přijal Základní zákon o Jeruzalémě, podle něhož je město „jediným a nedělitelným hlavním městem Izraele“. Tehdy RB OSN odsoudila tento Základní zákon jako porušení mezinárodního práva a přijala rezoluci 478, vyzývající členské státy, aby odstranily své diplomatické mise z města, což Guatemala poté učinila.

V minulém týdnu byla Guatemala jedním z pouhých sedmi národů, které se připojily k USA a Izraeli, když odmítly odsouzení OSN. Historicky země měla s Izraelem úzké vztahy, zejména v oblasti bezpečnosti. Morales nyní přiblížil obě země. Izrael byl první západní zemí, kterou navštívil poté, co získal funkci, když podepsal dvoustranné dohody v oblasti zemědělství, vědy a rozvoje.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu srdečně poděkoval Moralesovi za jeho uznání a za to, že to bylo „jen začátek“ a „budou další.“ Zástupkyně ministra zahraničí Tzipi Hotovely uvedla, že její ministerstvo je v kontaktu s deseti dalšími zeměmi, které následují příkladu USA, ačkoli je nejmenovala.

28.12.2017 12:13 Daniel Žingor881Zdroj: World Israel News

Klíčová slova